Peli, pakollinen katseluun

Romania

Viime kerralla julkisesti puhuessaan romanialaiset ilmoittivat itsensä 22 vuotta sitten, kun he saavuttivat amerikkalaisen maailmanmestaruuden neljännesvuosittain. Sittemmin Romania on pitkään mennyt varjoihin. Tältä osin on melko symbolista, että kun valmentaja muutti vuonna 2014, johto käänsi huomionsa siihen ryhmään kuuluvaan henkilöön. Romanian senaatin 65-vuotias jäsen Angel Iordanescu ei näyttänyt luotettavana vaihtoehtona, mutta riski maksoi satakertaisesti. Muistan, että koska Euro 2000, jossa romanialaiset olivat maanosan kahdeksan vahvimman joukkueen joukossa, he vain kerran tekivät sen merkittävän turnauksen viimeiseen vaiheeseen. Nykyisen joukkueen pääpiirre on alhainen hyötysuhde: karsintakilpailussa joukkue ei menettänyt edes kerran, mutta 10 ottelussa maalien ja saavutettujen tavoitteiden välinen ero oli 11: 2. Niistä 24 joukosta, jotka menevät Ranskaan, kukaan ei saanut pisteitä ja jäänyt vähemmän kuin ne.

Albania

Ensimmäistä kertaa Albanian maajoukkue kelpasi arvostetun kansainvälisen turnauksen lopulliseen osaan, mutta myös juniorijoukkueet eivät toimi paljon paremmin: vuonna 1982 alle 18-vuotias joukkue ja vuonna 1994 alle 16-vuotiaat maajoukkueet menivät euroon. Tärkein ansio kuuluu italialaiselle “mustan kotkan” valmentajalle – Gianni de Biazy, joka tunnetaan kotimaassaan oivaltavana taktikkona, joka osaa työskennellä nuorten kanssa. Muuten, kaksi merkittävintä edustajaa uuden sukupolven – Erit Berisha ja Elseid Husay – esiintyvät Serie A: ssa. Albanian joukkue voitti karsintakilpailussa Portugalin ryhmän tulevaisuuden voittajat, ja kaikki työryhmän jäsenet saivat syklin tulosten perusteella maan korkeimman siviilipalkinnon – kansakunnan järjestyksen.

Ranska – Romania

Ottelun avaaminen voi asettaa oikean äänen koko turnaukseen. Erityisesti kiinnitetään erityistä huomiota ensimmäisiin otteluihin, sillä katsojat odottavat mestaruuden alkamista jo pitkään, ja sitten kun ottelut tulevat yksi kerrallaan, ne alkavat palata.